Uz pomoć sportske kladionice Bet Live, bolnica u Novoj Biloj dobila je endoskopski aparat za operaciju sinusa, te je danas izvedena prva endoskopska operacija sinusa u regiji.

donacija doktor

Sretan sam i ponosan što smo u Hrvatskoj bolnici “dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj uspješno obavili operaciju koja se nigdje u BIH ne izvodi rutinski. Još jednom smo pokazali da je ova bolnica centar izvrsnosti i da postajemo referalni centar za endoskopske procedure” kazao je za naš potral dr.Mladen Čuturić, sef otorinolaringologije bolnice u Novoj Biloj.

Otorinolaringologija u Novoj Biloj ovom operacijom napisala je nove stranice povijesti.
Rezultat je to jednog dugotrajnog procesa edukacija, kroz učešće na brojnim simpozijima i tečajima te ulaganja u skupocjenu opremu bez koje se ova operacija ne bi mogla izvesti.

Želim se zahvaliti prijateljima bolnice, kladionici Bet live, na čelu s direktorom gospodinom Goranom Jozipovićem i vlasnicima ,koji su osigurali sredstva za nabavku opreme te ravnatelju prim. dr. Velimiru Valjanu koji je uvijek bio moralna i materijalna potpora.

Danas je u bolnici u Novoj Biloj izvedena prva endoskopska operacija sinusa.

FESS

Functional endoscopic sinus surgery (FESS) je operacija s ciljem uklanjanja patoloških promjena sinusa, uspostavljanja uredne ventilacije sinusa uz očuvanje osnovnih anatomskih struktura. U koliko pri operaciji dolazi do odstranjenja i nekih struktura (srednja ili donja nosna školjka i sl), takvu operaciju nazivamo samo endoskopska operacija sinusa – ESS.

Ako se pri operaciji otvaraju svi paranazalni sinusi, tada koristimo naziv FESS.
U početku, krajem sedamdesetih, FESS je bila zamišljena kao endoskopska dijagnostička metoda i kao operativna metoda ograničena na upalne i polipozne promjene sinusa. Kasnije se indikacije proširile i na benigne tumore, a zadnjih desetak godina intenzivno i na operacije malignih tumora sinusa.
FESS nije jednostavna metoda i moguće su brojne komplikacije: krvarenje, ozljeda orbite, likvoreja, endokranijalne komplikacije, ozljeda nazolakrimalnog kanala, n.optikusa, unutarnje karotide i dr.

Uz vrhunskog ORL stručnjaka dr.Mladena Čuturića, u njegovom timu bili su dr.anesteziolog Marko Androšević, te anestetičar i sestre instrumentarke.

slika don 1

IMG-d34ecb43c08482a8edd2a64e1b1b9f56-V

IMG-1ceec8b24c0341bc8ad4fbd22e2abc8e-V (1)