Hrvatska ostvarila najveći pothvat u povijesti svjetskih prvenstava: Nitko kao Vatreni!

HRVATSKA FINALE. SP

Ako se osvrnemo na povijest, vidjet ćemo da su finala bila rezervirana samo za nogometne velesile…

San je postao java, hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom protiv Engleske plasirala se u finale Svjetskog prvenstva! Modrićeva generacija nadmašila je originalne Vatrene, brončanu momčad iz Francuske.

Veličanstveni uspjeh koji nadmašuje sve prognoze i očekivanja, uspjeh koji će sljedeće generacije jako teško ponoviti. Nećemo reći da je nemoguće, jer donedavno se mislilo da brončane nikada nitko neće skinuti, a evo, ipak se dogodilo.

U nešto manje od tri desetljeća samostalnosti, Hrvatska je na sportskom planu postizale brojne velike uspjehe – od olimpijskog košarkaškog srebra u Barceloni, zlatnih olimpijskih medalja rukometaša i vaterpolista, Goranova Wimbledona, Čilićeva US Opena, osvajanja Davis Cupa, već brojnih skijaških, atletskih i veslačkih olimpijskih i svjetskih medalja, i da ne nabrajamo dalje, jer uspjeha je bilo doista mnogo – ali plasman u finale Svjetskog nogometnog prvenstva nešto je uistinu posebno.

Ništa se s nogometom ne može usporediti
Jer nogomet je ipak nogomet, najpopularniji sport na svijetu, ništa se s njim ne može usporediti, pa mislimo da se bez pretjerivanja i napuhivanja može reći da su Modrićevi Vatreni ostvarili najveći uspjeh u povijesti hrvatskog sporta, a da i ne govorimo kakav bi to uspjeh bio ako Hrvatska pobijedi u finalu i postane prvak svijeta, za što ima vrlo dobre šanse.

Ako bacimo pogled u prošlost, vidjet ćemo da se nikada nije dogodilo da se jedna zemlja po nogometnim, ekonomskim i populacijskim gabaritima slična Hrvatskoj plasira u finale SP-a. Finala su u pravilu rezervirana za velike, moćne i utjecajne države, ili barem nogometne velesile. Samo se donekle može povući paralela s Nizozemskom 1974. Na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj Nizozemska se plasirala prvi put nakon 1938.

Nizozemska nakon Drugog svjetskog rata pa sve do kraja 60-ih nije slovila za veliku nogometnu naciju, ali onda se potkraj 60-ih dogodio boom nizozemskog nogometa, isprva klupskog, a onda i reprezentativnog. Budući da su Feyenoord i Ajax četiri put osvajali Kup prvaka u razmaku od 1970. i 1973., nije nelogično što je Nizozemska stigla na Mundijal kao glavni favorit turnira, uz naravno domaćina Zapadnu Njemačku.

Pothvat kakav nije viđen

Zaključak je da su sve reprezentacije koje su se plasirale u finale do Rusije slovile za nogometne velesile svog doba i uoči turnira bile su među glavnim favoritima.

Dakle, može se bez pretjerivanja reći da je hrvatska reprezentacija napravila pothvat kakav nije viđen u povijesti svjetskih prvenstava. Ako je to tako, a jest, onda to mora biti i najveći rezultat hrvatskog sporta općenito.